Osteopathie

 

Osteopathie is een veilige vorm van geneeswijze waarbij met de handen het lichaam wordt onderzocht met als doel een oorzaak te vinden voor klachten. Het is een veilige behandelmethode, gebaseerd op principes uit anatomie, fysiologie en ook neurologie en embryologie.

Een soepel bewegend lichaam is een voorwaarde voor normaal functioneren en goede gezondheid. Door verschillende oorzaken kunnen er verstoringen of blokkades optreden in het lichaam. Meestal herstelt het lichaam zichzelf. Maar soms is de verstoring zo sterk of is deze al zo lang aanwezig dat het lichaam zichzelf niet meer kan herstellen. Het gevolg is een verminderde beweeglijkheid van het lichaam en hierdoor kunnen klachten optreden. De plek in het lichaam waar die klacht zich uit hoeft niet altijd de plaats te zijn waar deze verstoring van beweeglijkheid opgetreden is.

Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld hoe een verstuikte enkel na verloop van tijd kan lijden tot rugproblemen of hoe een litteken in de buik kan lijden tot schouderklachten.

De osteopathische behandeling is gericht op herstel van de beweeglijkheid van het lichaam. Door het verbeteren van de beweging met behulp van verschillende manuele technieken kan het betreffende deel van het lichaam weer optimaal functioneren en kan het zichzelf herstellen. Manuele technieken zijn technieken die uitsluitend met de handen worden toegepast.

De osteopaat behandeld niet alleen spieren, gewrichten of de wervelkolom maar behandeld álle weefsels van het lichaam.
Het kan gaan om het rekken van weefsel, het vrijmaken van littekenweefsel, het losmaken van een gewricht, het behandelen van uw hoofd, enzovoorts.
Het zijn overwegend zachte technieken

Hoe een osteopathische behandeling in mijn praktijk verloopt leest u bij; Werkwijze.